preskoči na sadržaj
Literarni kutić

Osvrt na roman "Moja slavna prijateljica"

Ivana Guljašević

                    

MOJA SLAVNA PRIJATELJICA

 

 

   Ovaj roman je jako poučan i zanimljiv. Tema djela je prijateljstvo dviju djevojčica, Lorene i Mije. Idu u isti razred, nakon nastave šeću parkom pričajući o školi, prijateljima i događajima. Stanuju u istom naselju, u istoj zgradi.  Mia je ispričala Loreni što sve čini njenih deset naj: film „Casablanca“, crvena boja, pjesme Jamesa Bluma, školjke kamenice, piće šampanjac, jutro kao doba dana, pidžama kao odjeća, proljeće kao godišnje doba, avion kao prijevozno sredstvo i „Sumrak saga“ kao najbolja knjiga.  Mia je sve važne stvari upisivala u svoj narančasti blokić. Jednog dana Lorena povjeri Miji da je njen otac dobio super posao direktora izdavačke kuće, da će njih dvije moći upoznati pjevače i bendove te ići besplatno na koncerte. Stoga Lorena i Mia odu jednom u tu diskografsku kuću da Lorena snimi svoj prvi CD kako bi pomalo postala teen zvijezda. U školi to bude glavna vijest. U časopisu za tinejdžere objavljen je novinski intervju u kojem je zapisano Loreninih deset naj. Lorena je tada rekla Mijinih deset naj jer se ničeg drugog u tom trenutku nje mogla sjetiti. Mia  optuži Lorenu da joj je ukrala njenih deset naj što saznaju profesori i Mijina razrednica. Svi povjeruju Loreni, a nitko Miji. Mia postane osamljena i sjedi sama u klupi u učionici. Lorena se počne družiti s plavokosom djevojčicom Helenom, a prijateljstvo s Mijom prestane. Miji preostane baka kao jedina prijateljica. Klara, djevojčica iz razreda, slučajno nađe Mijinu istrgnutu stranicu iz bilježnice u kojoj je pisalo njenih deset naj. Otada je učenici i profesori prestanu prezirati uvidjevši nepravdu koju su joj nanijeli. Krajem školske godine u razred dođe novi učenik Marko koji se prijateljski odnosi prema Miji te je pozove na svoj rođendan, iako ni s kim ne razgovara.

   Autorica romana Ivana Guljašević poručuje da se borimo za pravdu i za svoje ja, da ne dopustimo da nas drugi ponižavaju. Tijekom čitanja shvatila sam da je Lorena iskorištavala Miju i da to nije pravo prijateljstvo. Poruka romana je da je istinsko prijateljstvo vrjednije od slave, a ideja je autoričina misao kako onaj tko teži doseći zvijezde, često u tome ne uspije što je zapisano na kraju romana:

   „Lorenina karijera nije se razvila dalje od onog prvog teen uspjeha. Ne znam što se s njom dalje događalo jer više nismo susjede i izgubile smo kontakt. Nadam se da je sretna kao što ja jesam.“

   Knjigu bih preporučila za izbornu lektiru zbog prijateljstva.

Doris Bliznac, 6.b.
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marina Ivčin   datum: 15. 4. 2015.

Važni datumi

3.9. prvi dan nastave prvog polugodišta

21. 12. Božićna svečanost

24.12. - 11.1. zimski odmor učenika

14.1. prvi dan nastave drugog polugodišta

18.4. - 26.4. proljetni odmor učenika

30.5. Dan škole

14.6. zadnji dan nastave

 

 

Priloženi dokumenti:
Kalendar nastave 2018-2019.pdf


Satnica škole

Rasporedi zvona dostupni su u prilogu.


Raspored informacija

Raspored informacija za roditelje dostupan je u prilogu.


Školska himna

Školsku himnu napisala je učenica bivšeg 8.b razreda Monika Zmiša, a uglazbila ju je profesorica glazbene kulture Matea Petrić.

Ona nije najveća na svijetu
al' je za nas ponos na planetu.
Ona je najbolja za svoje đake
kao i učitelj što stvara prvake.

Nagrađena je za vrt najljepši
s ravnateljicom koja nam se smiješi.
Naša je škola mjesto sreće
u zimsko jutro i ljetno veče.

U vrtu Ksaver Šandor Đalski
blista nam bista,
a zastava vije se do neba
dok Đalski vječno djecu gleda.

Svih osam godina ovdje smo proveli,
svoje smo glave znanjem punili.
A kad je vrijeme odlaska
nikome nije do rastanka.


E-nasilje

Nasiljem se ne smatra samo fizički udarac, već i vrijeđanje, omaložavanje i iskorištavanje djece putem interneta. Ukoliko smatrate da ste žrtva elektroničkog nasilja ili pak poznajete takvu osobu ili situaciju, prijavite to klikom na "Crveni gumb".


TražilicaBrojač posjeta
Ispis statistike od 16. 10. 2011.

Ukupno: 373063
preskoči na navigaciju