preskoči na sadržaj
Literarni kutić

Svjetski dan voda

ZNAČAJ VODE ZA ŽIVOT

 

Voda nema ni okusa ni mirisa. Voda je jedan od najvažnijih prirodnih resursa. U vodi nema hranjivih tvari. U tijelu je potrebna za puno neophodnih procesa. Nijedno živo biće ne može živjeti bez vode. Količine slatke vode su ograničene, a potrebe su sve veće. Samo racionalno korištenje slatkih voda i pročišćavanje otpadnih voda omogućit će dugoročni život na našem plavom planetu. Voda je bitna i po svojoj prošlosti. Naime, život je nastao u vodi. Mnogi znaju da su se prvo razvile morske, a onda kopnene životinje. Vodu u prirodi nalazimo u krutom, tekućem i parnom stanju. Tužno je, ali ipak treba znati da je na Zemlji samo 2,26 posto dostupne slatke vode, da dvije trećine čovječanstva nema dovoljno pitke vode i da pet milijuna ljudi godišnje umire zbog nedostatka pitke vode, njezine onečišćenosti i loše kvalitete. Sve to pokazuje kako treba više brinuti o vodi jer bez nje nema života.

Vjekoslav Fučkan, 5.a

VODA, DAR PRIRODE

 

Voda je neophodna za život koji je bez nje nemoguć. Kako je voda dar prirode, moramo je čuvati da bude čista, zdrava i pitka. Voda je preduvjet za održavanje svih organizama na Zemlji. Potrebno je paziti da se voda ne onečisti. U gradovima je sve manje čiste vode, a treba je sve više. Voda je sastavni dio namirnica i prehrane te je neophodna za naš opstanak. U našem kršu teku rijeke ponornice pa je krška izvorska voda naš najvažniji prirodni izvor. U Gorskom kotaru teku čiste rijeke kao što je Kupa, Korana, Mrežnica i Dobra. Lička rijeka Gacka izvor je kristalno čiste vode. Bistra brza rijeka ukras je gorskog krajolika.

Antonio Rodić, 7.c

BEZ VODE NEMA ŽIVOTA

 

Vodu čovjek s divljenjem prikuplja i njeguje od pradavnog doba, jer je za razliku od ostalih prirodnih pojava, neodvojiva od njega samog. Među različitim elementima koji okružuju čovjeka na Zemlji, samo se ona javlja gotovo svuda kao savršena, plodonosna i jedinstvena. Najvjerojatnije je otuda i njezina duhovna simbolika kao izvor života, sredstvo očišćenja i obnavljanja. Čudesan život vode nikada se ne gubi s površine Zemlje. Važnost i značenje vode u bilo kojem kontekstu je neupitno. Voda je život! Gotovo šest tisuća godina od nastanka prvih poznatih civilizacija na obalama velikih rijeka poput Inda, Nila i Gangesa, čovječanstvo svjesno iznimnog značenja vode za život i opstanak čovjeka i društva, uključeno je u borbu za kontrolom nad vodnim resursima. Pomanjkanje pitke vode za čovjekove dnevne potrebe muči veliki dio svijeta i stvara ozbiljne zdravstvene probleme, navodi se u izvješću Svjetske zdravstvene organizacije. Manjak vode u svijetu pogađa četiri od deset stanovnika naše planete, a stanje je iz dana u dan sve gore. Najveći uzrok tome je nagli porast svjetske populacije, urbanizacija i povećano korištenje pitkih i industrijskih zaliha vode. Upravo zbog pomanjkanja pitke vode veliki zdravstveni problemi prisutni su u nerazvijenim zemljama svijeta, u Aziji i Africi. Nema dovoljno zaliha vode za korištenje ni u domaćinstvu, ni industriji niti za potrebe okoliša. Svaki dan moramo biti zahvalni što imamo vodu, jer bez vode nema života.

Bruno Ivšić, 7.c
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marina Ivčin   datum: 23. 3. 2013.

Važni datumi

3.9. prvi dan nastave prvog polugodišta

21. 12. Božićna svečanost

24.12. - 11.1. zimski odmor učenika

14.1. prvi dan nastave drugog polugodišta

18.4. - 26.4. proljetni odmor učenika

30.5. Dan škole

14.6. zadnji dan nastave

 

 

Priloženi dokumenti:
Kalendar nastave 2018-2019.pdf


Satnica škole

Rasporedi zvona dostupni su u prilogu.


Raspored informacija

Raspored informacija za roditelje dostupan je u prilogu.


Školska himna

Školsku himnu napisala je učenica bivšeg 8.b razreda Monika Zmiša, a uglazbila ju je profesorica glazbene kulture Matea Petrić.

Ona nije najveća na svijetu
al' je za nas ponos na planetu.
Ona je najbolja za svoje đake
kao i učitelj što stvara prvake.

Nagrađena je za vrt najljepši
s ravnateljicom koja nam se smiješi.
Naša je škola mjesto sreće
u zimsko jutro i ljetno veče.

U vrtu Ksaver Šandor Đalski
blista nam bista,
a zastava vije se do neba
dok Đalski vječno djecu gleda.

Svih osam godina ovdje smo proveli,
svoje smo glave znanjem punili.
A kad je vrijeme odlaska
nikome nije do rastanka.


E-nasilje

Nasiljem se ne smatra samo fizički udarac, već i vrijeđanje, omaložavanje i iskorištavanje djece putem interneta. Ukoliko smatrate da ste žrtva elektroničkog nasilja ili pak poznajete takvu osobu ili situaciju, prijavite to klikom na "Crveni gumb".


TražilicaBrojač posjeta
Ispis statistike od 16. 10. 2011.

Ukupno: 373063
preskoči na navigaciju