preskoči na sadržaj
Literarni kutić

31. svibanj - Dan grada Zagreba

ZAGREB U PROLJEĆE

Volim proljeće. U proljeće je moj rođendan kad sve cvjeta, drveće lista i priroda se budi. U to doba Zagreb je još ljepši grad kad se zazelene raskošne krošnje drveća u drvoredima i parkovima Gornjeg grada. U svibnju se učenici vesele i stoga što škola traje još mjesec dana pa proljeće u našim mislima čini još raskošnijim. Mnoge životinje izlaze iz svojih skloništa jer više ne sanjaju zimski san te kreću u potragu za hranom, kao u šumama Zagrebačke gore koje se spuštaju do samog zagrebačkog središta.

U kasno proljeće, pred ljeto, ima više ranog voća. U voćnjacima najprije će roditi trešnje, jabuke i kruške, a  ostalo voće malo kasnije, u ljeto. Ljudi na selu, u okolici Zagreba, u svojim vrtovima u proljeće sade povrće. Djeca vole brati cvijeće koje raste na livadama i dvorištima. Visibabe i jaglaci, kao vjesnici proljeća, ne smiju se brati jer su to zaštićeni cvjetovi prirode, što je najočitije u Parku prirode Medvednica. Tu raste puno raznovrsnog drveća, primjerice kesteni,  i cvjetaju zaštićene cvjetne vrste poput alpskog jaglaca,  gospinog vlasca, cvjetnog kukurijeka, proljetnog drijemovca i šumske ciklame. Prošetamo li Maksimirom vidjet ćemo nježne treperave zelene breze i žalosne vrbe koje su svoje prolistale grane spustile do jezera po kojem nečujno plove labudovi.

Proljeće kao doba vedrih živih boja, kad cvijeće najljepše cvjeta,  svake godine ukrasi Zagreb pa grad ponovo oživi u svojoj raskošnoj ljepoti.

Vjekoslav Fučkan, 5.a

 

ZAGREB GRAD

 

Zagreb volim jer živim u njegovoj okolici, u zelinskom kraju Zagrebačke županije, nadomak glavnog grada naše domovine, Republike Hrvatske. Često ga posjećujem i svaki put iznova mu se divim. Njegova najstarija, najznačajnija i najduža ulica je Ilica, duga čak pet tisuća šesto šezdeset metara. Glavni gradski trg je Trg bana Josipa Jelačića, značajan je i Kvaternikov trg, Iblerov trg i drugi. Svaki put kad posjetim svoj omiljeni grad, vidim nešto novo ili obiđem neki dio grada koji još nisam razgledala. Volim otići u Maksimir,  posjetiti zoološki vrt i vidjeti sve životinje te im se diviti. Naravno, ne smijem zaboraviti Bundek koji je za djecu raj, niti cijeli zagrebački kraj.

Iva Kavić, 5.b

 

MOJ ZAGREB

 

Tvoja kruna nad glavom se bijeli,

Svako dijete ti se od srca veseli.

Tvoj odraz na suncu je sjajan,

Grički top nad gradom je slavan.

Jelačić ban na trgu je ponosan,

Park na Zrinjevcu je stoljetan.

Melanija Kavić, 5.b
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marina Ivčin   datum: 2. 6. 2013.

Važni datumi

3.9. prvi dan nastave prvog polugodišta

21. 12. Božićna svečanost

24.12. - 11.1. zimski odmor učenika

14.1. prvi dan nastave drugog polugodišta

18.4. - 26.4. proljetni odmor učenika

30.5. Dan škole

14.6. zadnji dan nastave

 

 

Priloženi dokumenti:
Kalendar nastave 2018-2019.pdf


Satnica škole

Rasporedi zvona dostupni su u prilogu.


Raspored informacija

Raspored informacija za roditelje dostupan je u prilogu.


Školska himna

Školsku himnu napisala je učenica bivšeg 8.b razreda Monika Zmiša, a uglazbila ju je profesorica glazbene kulture Matea Petrić.

Ona nije najveća na svijetu
al' je za nas ponos na planetu.
Ona je najbolja za svoje đake
kao i učitelj što stvara prvake.

Nagrađena je za vrt najljepši
s ravnateljicom koja nam se smiješi.
Naša je škola mjesto sreće
u zimsko jutro i ljetno veče.

U vrtu Ksaver Šandor Đalski
blista nam bista,
a zastava vije se do neba
dok Đalski vječno djecu gleda.

Svih osam godina ovdje smo proveli,
svoje smo glave znanjem punili.
A kad je vrijeme odlaska
nikome nije do rastanka.


E-nasilje

Nasiljem se ne smatra samo fizički udarac, već i vrijeđanje, omaložavanje i iskorištavanje djece putem interneta. Ukoliko smatrate da ste žrtva elektroničkog nasilja ili pak poznajete takvu osobu ili situaciju, prijavite to klikom na "Crveni gumb".


TražilicaBrojač posjeta
Ispis statistike od 16. 10. 2011.

Ukupno: 373063
preskoči na navigaciju