preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ksavera Šandora Đalskog Donja Zelina

Login
Satnica škole

Raspored zvona i raspored jela i polasci autobusa u školskoj godini 2020./2021.

Važni datumi

7.9. prvi dan nastave prvog polugodišta

23.12. Božićna priredba

18.1. prvi dan nastave drugog polugodišta

24.5. Dan škole

4.6. Projektni dan

        

Priloženi dokumenti:
Novi kalendar 2020-2021.png

VAŽNO!

Podsjećamo učenike na pridržavanje općih mjera zaštite (prema preporukama Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo):

• redovito perite ruke sapunom i vodom ili koristite dezinficijens na bazi alkohola,
• kada kašljete i kišete prekrijte usta i nos papirnatom maramicom i poslije ju odbacite u koš za otpad te operite ruke,
• izbjegavajte bliski kontakt s osobama koji imaju simptome infekcije dišnih putova, odnosno koji imaju najmanje jedan od sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja i kratak dah.

U prilogu su Preporuka Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo i Preporuka o postupanju u odgojno-obrazovnim ustanovama Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Priloženi dokumenti:
Preporuka.docx
Preporuka - MZO.pdf

Veliko je srce škole!

Poveznice

LiDraNo 2020.

Tražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 16. 10. 2011.

Ukupno: 549722
Ovaj mjesec: 4525
Ovaj tjedan: 243
Danas: 3
Školski dokumenti

Školski projekt zaKAJ - AKTIVNO!!!

Školske e - novine

Cintek

2020./2021.

Zakoni i pravilnici

Sandučić povjerenja

Vaša pitanja, prijedlozi, problemi.

Videodružina Ksaver

Školski jelovnik

travanj  2021.

matična i područne škole

produženi boravak

Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Kutak za roditelje
Uloga roditelja u razvoju dječjeg samopoštovanja
Dolores Orbanić Biliškov / datum: 19. 4. 2021. 13:24


[OPŠIRNIJE]Naša dječica i odgoj iz perspektive jedne mame
Lidija Smrndić / datum: 17. 4. 2021. 10:29
Možda sam već više puta pisala o tome, ali kako je počela online nastava, opet mi je misao otišla na tu stranu.

Kada smo počeli živjeti život umjesto svoje djece? Zašto čitamo lektiru za njih? Zašto se svađamo sa njihovim prijateljima ako im nešto krivo kažu? Zašto napadamo profesore ako im daju ocjenu nižu nego što mi mislimo da bi trebali? Zašto ih guramo u sportskim aktivnostima bez obzira na talente i mogućnosti?

Zašto ih ne pustimo da se sami izbore za sebe, da sami uče, da se sami trude, da sami žive svoj život? Da osjete greške i posljedice, da osjete ponos i sreću zbog samo svojih postignuća.

Koliko god mislimo da im pomažemo gurajući ih, činimo im samo štetu.

Jer kad tad će morati otići sami u život, a neće znati što i kako trebaju raditi i kako se ponašati. Hoćete li se i na poslu svađati sa njihovim šefom i rješavati radne zadatke? Hoćete li rješavati probleme sa njihovim partnerima i odgajati njihovu djecu? Hoćete li moći živjeti do kraja njihov život?

Nećete, jer vas neće biti. Zato ih pustite već sad. Ne gurajte ih, ne vodite njihove bitke, ne rješavajte njihove zadatke. Umjesto toga pustite ih da sve to odrade sami dok vi diskretno stojite kraj njih u slučaju da ih treba malo podići ako padnu. I odmah se odmaknite da nastave sami.


               Budite onaj prst sigurnosti koji drže dok uče hodati.

[OPŠIRNIJE]Djeca i obitelji prije, tijekom i nakon potresa
Lidija Smrndić / datum: 11. 1. 2021. 13:08

Publikacija “Djeca i obitelji prije, tijekom i nakon potresa” bit će vam  dobar prijatelj i suputnik na putu cijeljenja, oporavka i ponovne uspostave sigurnosti u životu vas i vaše obitelji nakon potresa. Publikacija je interaktivna pa uz savjete o tome kako razgovarati s djecom i kako se ponašati u slučaju potresa, predlaže i aktivnosti s djecom. Autori publikacije su psiholozi Poliklinike: prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, Krešimir Prijatelj i Mia Roje Đapić.

Link za preuzimanje PDF publikacije: Djeca i obitelji prije, tijekom i nakon potresa (5MB)


[OPŠIRNIJE]Kako organizirati život s djecom, ali i što učiniti kod dječjih svađa
Dolores Orbanić Biliškov / datum: 15. 4. 2020. 22:07

Psihologinja Renata Ćorić Špoljar savjetuje roditeljima kako organizirati život s djecom, ali i što učiniti kod dječjih svađa. Pročitajte:

 

     

 

 

 


[OPŠIRNIJE]Kako biti uspješan u online školi? 8 savjeta koje morate primijeniti!
Lidija Smrndić / datum: 21. 3. 2020. 20:44

Treba li dijete samo odlučiti kad će učiti, koja pitanja roditelj mora postaviti i kako upotpuniti vrijeme offline?

U samo nekoliko dana promijenio se naš svakodnevni ritam i navike - nema klasične nastave, oni koji mogu ostaju raditi od kuće i odjednom se nalazite u situaciji da hitno trebate promijeniti način života. Dok se vi, kao roditelj, pokušavate prilagoditi, vaše dijete je vjerojatno prvo pomislilo - “Odlično, nema škole!” No im škole! Nastava se odvija online, a to traži veliku disciplinu cijele obitelji. Stoga su u Udruzi Roda pripremili nekoliko savjeta kako možete pripremiti dijete za novonastale okolnosti i olakšati proces učenja putem online alata.

1. Objasnite djetetu što se događa i zašto ne smije ići u školu
Djeca imaju pravo i trebaju biti jednako informirana kao odrasli. Pri tome, koristite se rječnikom koji će vaše dijete razumjeti.

2. Dozvolite period prilagodbe
Nemojte očekivati da će dijete odmah razumjeti kako sustav online učenja funkcionira i što treba činiti. Moguće je da će vaše dijete biti “u otporu”, da mu se neće svidjeti način komuniciranja (Ministarstvo ne koristi alate koje djeca i mladi inače koriste za online komunikaciju) ili kvaliteta dobivenih materijala. Poslušajte što vam dijete govori i nemojte reći: “Ti to tako moraš, nema veze što nisi u školi!” Ohrabrite dijete, pružite podršku i, ako treba, zajedno s djetetom istražite alate koje će koristiti za online nastavu.

3. Zajedno definirajte vrijeme učenja
Većina djece je navikla koristiti informacijsko-komunikacijsku tehnologiju za zabavu i za, kako sam naziv kaže, komunikaciju.
Dio dnevnih obaveza, dijete će rješavati prema rasporedu koji svaki razred dogovara sa svojim razrednikom/razrednicom. Ako učitelj/ica nije definirao/la da djeca trebaju izvršavati zadatke online u realnom vremenu ili dijete ima dodatne zadatke, omogućite djetetu da odabere vrijeme tijekom dana kada će se posvetiti učenju i rješavanju preostalih zadataka.
Neka djeca će radije učiti ujutro, neka navečer, netko će preferirati vrijeme kada je u kući tišina, netko će željeti učiti samostalno, netko uz pomoć ukućana.
Bitno je da dijete zna kada je vrijeme za učenje, a kada za zabavu (igrice, Youtube videi ili dopisivanje s prijateljima).

4. Fokusirajte se na evaluaciju i refleksiju učenja
Ovo je vrlo bitan korak u procesu učenja koji inače vode učitelji. Zbog trenutne situacije, vi kao roditelj, trebate pomoći djetetu da osvijesti što je naučilo. Iako su djeca digitalni domorci (digital natives), ona nisu svjesna da je svaka online aktivnost oblik učenja.
Samim time, pomozite djetetu tako da postavljate puno pitanja i razgovarate s djetetom:

  • Što ste danas učili?

  • Što si od toga zapamtio/la?

  • Zašto misliš da je to važno?

  • Kako možeš to povezati sa svakodnevnim životom? U kojoj svakodnevnoj situaciji možeš primijeniti naučeno?

5. Koristite svakodnevne obaveze i aktivnosti kao prilike za učenje i povezivanje informacija
Na primjer, kada kuhate, zamolite dijete da vam pronađe online recept. Djeci nižih razreda ovo može biti dobra vježba za čitanje, dok više razrede zamolite da vam pomognu pri pretvorbi mjernih jedinica (grami u kilograme itd).

6. Pretvorite okolnosti u zabavu
Ako vrijeme provodite u kućnoj izolaciji, provedite ga sa svojim djetetom. Današnji način života roditeljima ne ostavlja puno vremena za druženje s djecom, stoga iskoristite situaciju. Neka dijete nešto nauči vas - možda je pravo vrijeme da naučite igrati Minecraft ili zajedno snimite TikTok video.

7. Provodite vrijeme offline
Pripazite da dijete ne provodi cijeli dan pred ekranom. Igrajte društvene igre (Monopol, Pictionary, šah), svirajte instrument, crtajte, naučite dijete saditi cvijeće ili bilo što može uveseliti sve ukućane.

8. Ne zaboravite fizičku aktivnost
Djeca imaju puno energije. Ako ne želite izlaziti van, pokušajte vježbati kod kuće zajedno s djecom. Na taj način pokazujete djetetu primjer te ukazujete na važnost fizičkog kretanja i zdravlja.

Ne zaboravite, ovo je privremena situacija i neće trajati zauvijek. Pazite na zdravlje svoje djece, ali i na sebe te maksimalno iskoristite vrijeme provedeno zajedno.

Tekst: Udruga Roda


[OPŠIRNIJE]Edukativna knjižica Djeca i mediji
Marina Grugan / datum: 4. 2. 2020. 16:00

knjižica


[OPŠIRNIJE]Preventivna akcija Mir i dobro
Marina Grugan / datum: 17. 12. 2019. 23:12

Ravnateljstvo policije Ministarstva unutarnjih poslova uz podršku Klinike za dječje bolesti Zagreb i Ministarstva znanosti i obrazovanja provodi preventivnu akciju Mir i dobro koja ima za cilj senzibilizirati i informirati javnost za rizike i opasnosti od nestručne i nepropisne uporabe pirotehničkih sredstava, savjetovati javnosti na koje načine smanjiti broj ozlijeđenih s posebnim naglaskom na djecu i mlade.

U tu su svrhu pripremili brošuru Mir i dobro sa savjetima za sigurno rukovanje pirotehničkim sredstvima te obrazovne videomaterijale dostupne na sljedećim poveznicama: prva i druga.

Potičemo roditelje naših učenika da svakako podrže akciju Mir i dobro te tako očuvaju sigurnost svoje djece.


[OPŠIRNIJE]Brošure za roditelje i učenike (HAKOM)
Marina Grugan / datum: 6. 12. 2019. 15:58

  


[OPŠIRNIJE]Obavijest za roditelje/skrbnike: IZOSTANCI/PRAVA I OBVEZE/PROVJERE
Lidija Smrndić / datum: 5. 11. 2019. 18:44

Na poveznici pronađite obavijesti o izostancima učenika, vašim pravima i obvezama te o usmenim i pisanim provjerama učenika.


[OPŠIRNIJE]Obrasci: ISPRIČNICA/ODOBRAVANJE IZOSTANKA/ RASKID UGOVORA - ŠK.KUHINJA
Marina Grugan / datum: 7. 10. 2019. 16:24

Poštovani roditelji,

kako bi Vam pomogli u pisanju ispričnica ili različitih zahtjeva prema Školi, u dokumentu u prilogu možete pogledati primjere.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju