2017-04-12 16:03:02

Sretan Uskrs!

USKRSNE PISANICE

 

   Uskrs je najveći kršćanski blagdan koji s nestrpljenjem očekujemo. Ove nedjelje slavimo Isusovo uskrsnuće i bojimo pisanice kao simbol novog života. Pisanice ukrašavamo živim, vedrim bojama i raznim ukrasnim šarama. Često pisanice obojimo žuto te ih ukrasimo plavim točkicama ili crvenim kvadratićima. Na Uskrs kao da nam uskrsni zec daruje pisanice koje su ukras na stolu u košarici. Često se pisanicama i poigramo pa ih skrivamo, a zatim tražimo. Postoje i čokoladne pisanice koje se izrađuju i služe kao poslastica. Radujem se Uskrsu i lijepim pisanicama.   

 

Larissa Marenčić, 5.a

 

USKRS U DOMU

 

   Uskrs je ove nedjelje, 16. travnja. Tjedan prije je Cvjetnica kad se u crkvu na misu nose maslinove grančice kao znak mira. Isus je sišao s nebesa i utjelovio se čovjekom radi spasenja svih ljudi. Četrdeset dana prije Uskrsa pokušavamo opraštati i ispravljati grijehe.

   Za Uskrs se na misu nosi jelo na blagoslov. Nakon mise u domu je uskrsni ručak kada jedemo šunku, kuhana jaja, patku i mlince. Tada se svi okupimo i zajedno slavimo uskrsni blagdan. Uskrs je u proljeće, kada se trava zazeleni, voćke procvatu bijelim i ružičastim cvjetovima, a šume kao da odjenu zelene haljine. Proljetna radost još je veća zbog radosti Uskrsa.    

 

Lorena Marenčić, 5.a

učenici pišu literarne radove u knjižnici


Osnovna škola Ksavera Šandora Đalskog Donja Zelina