2019-09-12 21:55:00

Proslavljena 144. obljetnica rođenja Dragutina Domjanića – 12. rujna

Godine 1875. na današnji je dan rođen pjesnik Dragutin Domjanić, velikan kajkavske riječi. Proslavio se svojim pjesmama koje je objavio u tri zbirke: Kipci i popevke, V suncu i senci i Po dragomu kraju. Bio je jedan od čuvara kajkavskoga narječja, uz Matoša, I.G. Kovačića, Galovića i Krležu, te poticateljsvijesti o tome da je kajkavski dio hrvatske baštine i naše višestoljetne kulture i književnosti.


Premda su danas naši učenici izloženi stranim jezičnim utjecajima, još uvijek u svojem domu, u društvu s prijateljima, u školi – govore kajkavski. Danas s ponosom možemo reći da je kajkavski živ, da je u dobrom društvu, da nas veseli i s nama je svaki dan.


Povodom Domjanićeve obljetnice rođenja na satima hrvatskoga jezika učenici su saznali više o našem Dragecu ili Karleku, slušali njegove uglazbljene pjesme Falu i Kaj, prisjećali se i zapisivali kajkavske riječi – one koje znaju, ali i one koje su pomalo zaboravljene no još se čuju od starijih, pisali Domjanićeve pjesme rukopisom i sastavljali njihove prepjeve – kako na hrvatski tako i na engleski jezik, pokazujući time temeljito razumijevanje kajkavskoga narječja, jezika koji nas povezuje s precima unatrag već šest stoljeća. Više o svemu pogledajte u fotogaleriji.

Pripremila Vešligaj Lidija, prof. hrvatskog jezika.


Osnovna škola Ksavera Šandora Đalskog Donja Zelina