2019-12-18 13:55:29

3. Intervju - Lidija Hasnek

Volim njemački jer sliči matematici.

LIDIJA HASNEK, profesorica matematike i fizike

Da je matematika zabavna, oduvijek znaju svi kojima predaje profesorica Hasnek. Pitate se zašto? Zato što uvijek ima spreman vic, čak i na račun matematičara.

Razgovarala Leona Mešter, 6. n

1. Naši učenici obično kažu da je matematika zahtjevan predmet. Kako to da ste odabrali baš matematiku za svoj poziv? Jesu li Vas roditelji možda natjerali? Što je sve potrebno završiti da bi se moglo predavati matematiku?

Prof. Hasnek: Zašto matematika? Pa uvijek sam voljela matematiku i nikada nisam imala problema s njom, roditelji me nisu nikad ni na što prisiljavali, pa niti na izbor fakulteta. Da bih postala profesorica matematike i fizike, moje školovanje činile su osnovna škola, srednja škola i Prirodoslovno-matematički fakultet.

2. Kakvi ste bili kao vrlo mlada profesorica, a kakvi ste danas s puno iskustva rada u školi?

Prof. Hasnek: Kada sam počela raditi, bila sam puno stroža nego danas. Međutim, s godinama shvatiš da to nema nikakve prevelike koristi i da možeš vrlo malo promijeniti učenike, tj. utjecati na njih – žele li oni učiti ili ne. A da sam onakva kakva sam bila na početku, ne znam kako bi to danas izgledalo.

3. Mislite li da djecu roditelji kažnjavati ili ste za neke druge načine dozivanja k pameti?  Što to treba znati svaki dobar roditelj? Kakva su vaša iskustva s tim ''poslom''?

Prof. Hasnek: Djecu definitivno treba kažnjavati ako su zaslužila, ali sad ovisi na koje načine. Prvo treba probati sve miroljubive načine, a ako ne pomaže onda i kuhača ne bi bila baš loš izbor. Svaki dobar roditelj prvenstveno treba znati reći kad je dosta i reći NE kad djeca traže previše. A s tim poslom kakva su moja iskustva… Pa, mislim da sam na tom području bila uspješna.

4. Kakvi ste bili po pitanju furanja s dečkima? Kada ste se prvi put poljubili?

Prof. Hasnek: S obzirom da je to bilo vrlo davno, kad sam se prvi put poljubila, pa s oko 17 godina. A po pitanju furanja s dečkima, bili su to izlasci u kino, na kavu…

5. Engleski ili Njemački? Koji radije govorite, a kamo biste rado otputovali jednog dana?

Prof. Hasnek: Bolja sam u engleskom jer sam ga učila kroz cijelo svoje školovanje, no više volim njemački zato što više sliči matematici od engleskog. Jednom bih voljela otputovati na neku pješčanu plažu gdje je mir i tišina i nema puno buke.

6. Čime se bavite u slobodno vrijeme? A što planirate raditi u mirovini. Ne još, naravno, ali u nekoj budućnosti…

Prof. Hasnek: U slobodno vrijeme obožavam heklati. A u mirovini bih, ako mi mirovina to bude mogla omogućiti, voljela putovati, otići na neka mjesta na kojima nisam bila. Vjerujem da ću se u mirovini igrati s unucima i koristiti one prije navedene pedagoške metode.

7. Za kraj, možete li nam ispričati jedan matematički vic?

Prof. Hasnek: Pitala profesorica Ivicu koliko je 8+8 i, naravno, Ivica nije znao. Zatim pita profesorica Ivicu: „Ako u jednoj ruci držim 8 jabuka i u drugoj ruci držim 8 jabuka, što imam?“ A Ivica odgovara: „Velike ruke, profesorice!!!“


Osnovna škola Ksavera Šandora Đalskog Donja Zelina