2019-12-18 13:57:40

2. Intervju - Marijana Čolig

Najvažniji savjetnici bili su mi roditelji.

MARIJANA ČOLIG, profesorica geografije 

U razgovoru s profesoricom Čolig saznali smo da oduvijek voli rock-glazbu. No, hoće li se uskoro početi baviti politikom, saznajte u intervjuu.

Razgovarale Ema Ninković i Lana Grgić, 6. n

1. Molimo Vas da nam se ukratko predstavite i opišete svoje školovanje i interese koji su Vas vodili na tom putu.

Prof. Čolig: Zovem se Marijana Čolig, profesorica sam geografije u OŠ Ksavera Šandora Đalskog u Donjoj Zelini već 18 godina. Moje školovanje je bilo kao i školovanje mnoge druge djece. Prvo sam završila osnovnu školu u istoj školi u kojoj i radim (ovdje u Donjoj Zelini). Nakon toga sam upisala Gimnaziju Tituša Brezovačkog na Gornjem Gradu. Zatim je uslijedio upis na studij geografije završetkom kojega sam postala profesorica geografije. Interes za geografiju pojavio se na zadnjoj godini gimnazije kad sam bila maturantica. Tada sam prepoznala da mi ta znanost može odrediti životni put i moju profesiju.

2. Profesorica ste u školi, znate da se generacije iz godine u godinu mijenjaju. Što Vam najviše smeta kod današnjih učenika?

Prof. Čolig: Ne bih rekla da mi nešto smeta jer djeca su samo djeca, ali ono što zamjećujem jest da, iz generacije u generaciju, djeci sve više nedostaje koncentracije. Djeca se teže koncentriraju i usredotoče na nastavni proces, učenje i rad.

3. Tko vam je u životu dao najbolji savjet? Sjećate li ga se i kako je on glasio?

Prof. Čolig: Savjeta sam dobivala mnogo od različitih ljudi. Najvažniji savjetnici su mi bili roditelji, oni su me najviše usmjeravali u životu. Od ostalih osoba bih izdvojila možda kojeg profesora na fakultetu. Točno koji je bio savjet ne mogu se sjetiti.

4. Što ste najluđe napravili u djetinjstvu ili kao tinejdžerica?

Prof. Čolig: Vozila bicikl bez ruku niz brijeg!

5. Koju ste glazbu voljeli slušati s 13 godina? A što slušate danas?

Prof. Čolig: U vrijeme kad sam ja bila tinejdžerica glazba koja se slušala bila je glazba koju i danas volim, to su pop-glazba i rock-glazba. I dan-danas volim slušati rock-glazbu, sve oblike rock-glazbe.

6. Kad biste imali svoj Youtube-kanal, o čemu bi bio? Jeste li kad o tako nečemu razmišljali?

Prof. Čolig: Nisam baš zagovornik Youtube-kanala. Ne mislim zato da su oni loši… Može se štošta od njih naučiti, ali ne bih imala Youtube-kanal i ne bih se bavila time.

7. I za kraj jedno političko pitanje. Koji Vam se političar na hrvatskoj političkoj sceni najviše sviđa? I jeste li se ikad bavili politikom, odnosno planirate li se početi baviti nečim takvim? Zašto?

Prof. Čolig: Nemam baš niti jednog političara u Hrvatskoj kao uzor, niti bih rekla da mi je nešto ostalo dojmljivo od bilo koga. No, politika je nešto što ima veze s našim životima. Međutim, baviti se politikom nikad nisam imala namjeru. 


Osnovna škola Ksavera Šandora Đalskog Donja Zelina