2020-10-23 09:26:04

Marija Briški - naša najuspješnija učenica

Pet županijskih natjecanja i jedno državno

Ni škola na daljinu ni korona nisu omeli našu Mariju Briški, učenicu 8.c razreda u njezinom pohodu na županijska natjecanja. Njoj jedno ili dva nisu dovoljna, sudjelovala je na ukupno pet, a pozvana je i na državno natjecanje iz kemije.

Doznajte koliko vremena posvećuje učenju, što radi u slobodno vrijeme i kakvi su joj planovi za budućnost.

Marija, molim te da nam za početak nabrojiš natjecanja na kojima si bila i objasniš kako to da si se odlučila ići na toliko njih. Koje ti se od njih najviše svidjelo?

- Bila sam na natjecanju iz hrvatskog jezika, geografije, kemije, vjeronauka i na Lidranu. Na svim sam natjecanjima prošla na županijsku razinu, a iz kemije i na državnu. Prijavila sam se na natjecanja da bih nešto više naučila, ali i zbog izazova i zabave. Najdraže mi je natjecanje iz vjeronauka jer se provodi u grupama pa je tu bilo najviše druženja i zabave.

Koliko si vremena dnevno provela učeći za ta natjecanja? Jesi li stizala na vrijeme odraditi i školske obveze? 

- Kada se sve zbroji, nisam zapravo tako puno učila. Gradivo je većinom s redovne nastave pa sam stizala na vrijeme odraditi sve školske obveze.

Koliko su učitelji utjecali na tvoj izbor natjecanja? 

- Postojao je određeni utjecaj profesora, ali glavni je kriterij odabira bio da mi je predmet zanimljiv, lakše je naučiti ono što te zanima.

Kako tvoji prijatelji i okolina reagiraju na tvoj uspjeh? Ima li možda i malo zavisti?

- Imala sam potporu i obitelji i prijatelja i profesora pa se nadam da ni s čije strane nije bilo zavisti. Svi su bili pomalo začuđeni što idem na toliko natjecanja, ali mislim da je svima bilo drago.   

Planiraš li i ove godine ići na toliko natjecanja?

- Da, zapravo sam dodala još nekoliko natjecanja za ovu godinu, iz fizike, povijesti i engleskog jezika. 

Što radiš u slobodno vrijeme? Kakve knjige voliš čitati, kakvu glazbu slušaš, kakve filmove gledaš?

- U slobodno vrijeme volim gledati TV serije, obiteljske filmove i komedije. Volim ponekad pročitati dobru knjigu. Glazbu, klasičnu, slušam samo dok učim. Draže mi je pjevanje pa sudjelujem i u školskom i crkvenom zboru.   

Koju školu planiraš upisati nakon što završiš 8. razred?

- Još nisam sigurna koju školu upisati, ali radije bih neku dobru strukovnu nego gimnaziju. Mislim da je bolje imati zanimanje jer nikad ne znaš hoćeš li li kasnije željeti ići na fakultet.

Reci nam tri pridjeva koja te najbolje opisuju.

- Uporna, suosjećajna i uvijek spremna pomoći. 

Imaš li neki savjet koji bi nam željela dati?

- Preporučujem aktivno slušanje i sudjelovanje na nastavi. Tako je lakše zapamtiti gradivo. Zadaće pišite sami jer je to ponavljanje i učenje. To je dovoljno već za ocjenu četiri, a do pet ne fali puno.

 

Jan Grozaj i Leon Zdelar, 8.a

Novinarska grupa


Osnovna škola Ksavera Šandora Đalskog Donja Zelina