2021-01-21 15:14:38

zaKAJ – poziv učenicima i učenicama!

Ove godine u projektu zaKAJ oslučili smo se posvetiti prikupljanju kajkavskih riječi, svakodnevnih izraza i poslovica. Kako su naše literarne i novinarske skupine ove godine u većini slučajeva male i nemamo mogućnosti sastajati se kao u redovnoj nastavi, molimo sve učenike koji se žele pridružiti u sastavljanju naših zbirki riječi, izraza i poslovica da se jave voditeljici Lidiji Vešligaj (@lidijavesligaj) putem aplikacije Teams u chat/čavrljanje.

Možete nam poslati sve što zapišete, a za angažman ćete sigurno biti primjereno i vrednovani i nagrađeni. Ne zaboravite da u ovaj zadatak možete i trebali biste u što većoj mjeri uključiti roditelje, djeda, baku i starije koji su (još) pravi kajkavci.

Što se traži? Kaj nam treba?

Kako planiramo izraditi priručni kajkavski tematski rječnik, molimo vas da riječi koje prikupljate organizirate po temi: npr. sve riječi koje znače članove obitelji, pridjevi kojima se opisuju osobe, riječi vezane uz vrijeme i godišnja doba, riječi vezane uz dom i kuću, riječi koje znače boje, nazivi za odjeću i obuću, riječi vezane uz kuhinju itd. Također obratite pozornost na mogućnosti zapisivanja dijaloga, npr. pozdravljanje osoba na dolasku/odlasku, razgovor za vrijeme rada, razgovor za vrijeme druženja. Zanimljivi su nam i opisi narodnih običaja, npr. vezani uz blagdane ili one vezane uz važne događaje u obitelji. Ako znate i uspijete prikupiti poslovice od svojih starijih članova obitelji, svakako napišite kad se koriste i što znače.

U nastavku pogledajte jedan primjer kajkavskog rječnika koji je zapisao naš marljivi učenik Jakov Martinjak iz 6.n.

vajnkuš – jastuk

dede – djed

bratec – brat

očalini – naočale

dvorišče – vrt

obluk – prozor

lojtre – ljestve

kartašlin – novčanik

gunj – deka

šporet – peć

balta – sjekira

fierung – zastor

škatula – kutija

fertun – pregača

 

kikla – haljina

jambrela – kišobran

kladivec – čekić

komora – soba

kupica – čaša

lagef – bačva

postela – krevet

pocek – prag

rubača – košulja

stekle – staklo

stolec – stolac

štumfi – čarape

vura  - sat

šlape – papuče

štagel – štagalj

 

 

 


Osnovna škola Ksavera Šandora Đalskog Donja Zelina