preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ksavera Šandora Đalskog Donja Zelina

Login
Satnica škole

Raspored zvona i raspored jela i polasci autobusa u školskoj godini 2020./2021.

Važni datumi

7.9. prvi dan nastave prvog polugodišta

23.12. Božićna priredba

18.1. prvi dan nastave drugog polugodišta

24.5. Dan škole

4.6. Projektni dan

        

Priloženi dokumenti:
Novi kalendar 2020-2021.png

VAŽNO!

Podsjećamo učenike na pridržavanje općih mjera zaštite (prema preporukama Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo):

• redovito perite ruke sapunom i vodom ili koristite dezinficijens na bazi alkohola,
• kada kašljete i kišete prekrijte usta i nos papirnatom maramicom i poslije ju odbacite u koš za otpad te operite ruke,
• izbjegavajte bliski kontakt s osobama koji imaju simptome infekcije dišnih putova, odnosno koji imaju najmanje jedan od sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja i kratak dah.

U prilogu su Preporuka Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo i Preporuka o postupanju u odgojno-obrazovnim ustanovama Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Priloženi dokumenti:
Preporuka.docx
Preporuka - MZO.pdf

Veliko je srce škole!

Poveznice

LiDraNo 2020.

Tražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 16. 10. 2011.

Ukupno: 540249
Ovaj mjesec: 676
Ovaj tjedan: 676
Danas: 159
Školski dokumenti

Školske e - novine

Cintek

2020./2021.

Sandučić povjerenja

Vaša pitanja, prijedlozi, problemi.

Zakoni i pravilnici

Školski projekt zaKAJ

Školski jelovnik

ožujak  2021.

matična i područne škole

produženi boravak

Videodružina Ksaver

Kalendar
« Prosinac 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Knjižnica

Radno vrijeme knjižnice:

Ponedjeljak: u smjeni s višim razredima.

Utorak: u smjeni s nižim razredima.

Srijeda: u smjeni s višim razredima.

Četvrtak: u smjeni s nižim razredima.

Petak: u smjeni s višim razredima.

* prije podne: 8 - 14 sati

* poslije podne: 12 - 18 sati

 

 Nada Slišković, knjižničarka
Novosti
Vjekoslav Majer „IZ DNEVNIKA MALOG PERICE”
Ivana Tuđan / datum: 4. 3. 2021. 20:42

Prezentaciju  Vjekoslava  Majera „IZ DNEVNIKA MALOG PERICE” i usporedba s filmom "Tko pjeva, zlo ne misli! pogledajte u prilogu.

KORELACIJA HRVATSKOGA JEZIKA I KNJIŽNICE


[OPŠIRNIJE]Dan voda
Ivana Tuđan / datum: 4. 3. 2021. 20:39

Prezentacija o Danu voda nalazi se u prilogu.


[OPŠIRNIJE]Informacijski program knjižnice za ožujak 2021.
Ivana Tuđan / datum: 4. 3. 2021. 20:34

Informacijski program knjižnice za ožujak 2021. nalazi se u prilogu.


[OPŠIRNIJE]SAT LEKTIRE „BIJELI JELEN“ VLADIMIRA NAZORA
Ivana Tuđan / datum: 19. 2. 2021. 09:04

  U četvrtak, 18.veljače, održan je sat lektire „Bijeli jelen“ u 3.a razredu.  Nakon uvodne riječi  o Vladimiru Nazoru kao profesoru i piscu, učenici su u razgovoru zaključili koje su bajkovite pojedinosti priče što je čine bajkom. Iznijeli su događaje koje su ispričali svojim riječima. Dojmio ih se susret Zlatokose s košutom koju je spasila od lovaca i njezin ostanak u jelenskom ležaju kao čovječje lane što je zaključilo vijeće životinja. Učenici su prepoznali pozitivne i negativne likove po njihovim postupcima, a najpozitivniji lik je Zlatokosa jer pomaže ljudima te razumije govor životinja. Zanimljivo im je što se navodi u priči da svatko ima svoju zvijezdu na nebu po rođenju zato što je Zlatokosi orao pokazao njezinu sjajnu zvijezdu. Opisali su odrastanje Zlatokose i bijelog jelena koji je ponese na svojim leđima da promatra svijet. Spoznali su da pisac u poanti poručuje čitateljima da se bijeli jelen kojeg su ranili lovci, a knez Ulrik odnio u svoj dvor, treba vratiti šumi, a čovječje lane ljudima. Završetak priče bio im je dirljiv jer su na vjenčanje Zlatokose i Ulrika stigli svi kojima je Zlatokosa pomogla kao i bijeli jelen. Kako više nije živjela u jelenskom ležaju, nije razumjela govor životinja pa ni jelena koji je htio da se vrati u šumu. Kao vranjska kneginja nije ga više nikada vidjela. U završnom dijelu sata učenicima je prezentirana prezentacija o priči, a svoje su misli o Zlatokosoj, njenom životu u šumi i šumskim životinjama, jelenu Vitorogu, košuti i bijelom jelenu, svoj osobni doživljaj i pouku priče zapisali na nastavnim listićima te usmeno izlagali.

 Pod opširnije se nalazi i prezentacija o Bijelom jelenu.                                                                                                                          Nada Slišković


[OPŠIRNIJE]Prezentaciju o pokladama i pokladnim običajima
Ivana Tuđan / datum: 1. 2. 2021. 18:42

Prezentaciju o pokladama i pokladnim običajima nalazi se u prilogu.


[OPŠIRNIJE]Informacijski program knjižnice za veljaču 2021.
Ivana Tuđan / datum: 1. 2. 2021. 18:38

Informacijski program knjižnice za veljaču 2021. nalazi se u prilogu.


[OPŠIRNIJE]2021. GODINA ČITANJA
Ivana Tuđan / datum: 19. 1. 2021. 20:51

Programi za Godinu čitanja nalaze se u prilogu.


[OPŠIRNIJE]Informacijski program knjižnice za siječanj 2021.
Ivana Tuđan / datum: 19. 1. 2021. 20:48

Informacijski program knjižnice za siječanj 2021. nalazi se u prilogu.


[OPŠIRNIJE]Informacijski program knjižnice za prosinac 2020.
Ivana Tuđan / datum: 2. 12. 2020. 07:06

Informacijski program knjižnice za prosinac  2020. nalazi se u prilogu.


[OPŠIRNIJE]Dinko Šimunovć - DUGA
Ivana Tuđan / datum: 5. 11. 2020. 08:22

Pripovijetka -  Duga nalazi se pod OPŠIRNIJE.


[OPŠIRNIJE]Ezop - Basne
Ivana Tuđan / datum: 5. 11. 2020. 08:20

Prezentacija o Ezopovim basnama nalazi se pod OPŠIRNIJE.


[OPŠIRNIJE]ALEKSANDAR SERGEJEVIČ PUŠKIN - BAJKA O RIBARU I RIBICI
Ivana Tuđan / datum: 5. 11. 2020. 08:15

Bajka o ribaru i ribici nalazi se pod opširnije.


[OPŠIRNIJE]Informacijski program knjižnice za studeni 2020.
Ivana Tuđan / datum: 5. 11. 2020. 08:10

Informacijski program knjižnice za studeni  2020. nalazi se u prilogu.


[OPŠIRNIJE]Sat medijske kulture
Marina Grugan / datum: 28. 10. 2020. 09:04

Blok sat medijske kulture u 8.a održan je u korelaciji Hrvatskoga jezika i knjižnice. Vezan je uz lektiru i film Ante Babaje „Breza“ te filmske pojmove. Učenici su vidjeli prezentaciju koja se odnosi na film prema kojoj su kasnije radili u paru u osam skupina. U početnom zadatku trebali su usporediti početak pripovijetke i filma pa su zaključili da pripovijetka počinje opisom Janičinog života u obitelji Labudan, a film panoramskim prikazom brežuljkastog krajolika. Prepoznali su da je to opći ili total plan, dok krupni plan prikazuje Janičin lik.  Istaknuli su narativno spajanje kadrova kojim se ostvaruje vremenski i prostorni slijed filmskih slika prema odvijanju događaja. Primijetili su da su u tom slijedu i filmske slike kojima se radnja retrospektivno vraća u prošlost, a odnose se na Janičina sjećanja. Za korelaciju filmske umjetnosti i povijesti bitno je da film prikazuje način života kajkavskog sela, društvene običaje i način liječenja između dva svjetska rata. Učenici su zaključili da se to bitno razlikuje od ovoga što imamo danas u suvremeno doba. Prepoznali su karakterne osobine likova po postupcima, odnosu likova, Janice i Kate Labudanke, te dijalogu Janice i Marka. Scenografija se odnosi na uređenje prostora u filmu pa su opisali pojedinosti unutarnjeg prostora u domu obitelji Labudan, pokućstvo i posuđe. Kostimograf je odabrao kostime glumaca te su uočili detalje Janičine odjeće kao djevojke kad je odjevena u bijelo i ima bijeli rubac na glavi, suprotno tome jednostavno je odjevena kao snaha, dok Kata Labudan nosi odjeću seoske žene. Opisali su Markov povratak sa svadbe  kod Žugečićevih na kojoj je bio barjaktar u svitanje kada ugleda tanku, bijelu, visoku brezu na rubu šume. Učenici su subjektivno izrazili svoj dojam koji se odnosi na viziju pokojne Janice koja mu se učini visoka, odjevena u bijelo tkanje, sa smiješkom na licu. Učenici posljednje skupine zaključili su filmsku poruku  na temelju Markovog postupka nakon vizije Janice kada uzima sjekiru da posiječe brezu, ali mu ruka klone jer je shvatio da ju je zauvijek izgubio. Iznijeli su da tek tada počinje istinski žaliti za Janicom. Primijetili su izražajnost kajkavskog govora likova u dijalogu što se odnosi na dijalošku karakterizaciju. Doživljaj zbivanja i likova uključuje uspjelost redatelja u prikazu filmske radnje snimljene prema istoimenoj pripovijetci.   

Nada Slišković

 


[OPŠIRNIJE]Sažetak obrazovnog teksta iz časopisa „Drvo znanja“
Marina Grugan / datum: 16. 10. 2020. 12:55

Učenici 6.c na satu razrednog odjela u utorak, 13. listopada, pisali su sažetak obrazovnog teksta. U časopisu „Drvo znanja“ čitali su obrazovne sadržaje jer ga je kao dodatni izvor znanja i informacija u nastavi odobrilo Ministarstvo obrazovanja i znanosti. Odabrali su različite teme radeći u skupinama. Zanimljiv im je bio tekst o kukcima, primjerice osi, pandi, vješticama u srednjem vijeku i zračenju u današnje suvremeno doba. Čitajući obrazovni tekst učenici obogaćuju svoje znanje, a pišući sažetak teksta pokazuju da znaju izraziti što je bitno i to memorirati.


[OPŠIRNIJE]Prezentacija - Inspiracija morem u lektiri 8. razreda
Marina Grugan / datum: 2. 10. 2020. 17:00

Prezentacija je dostupna u prilogu.


[OPŠIRNIJE]Stjepan Lice: Kruh od srca
Marina Grugan / datum: 2. 10. 2020. 16:53

Stjepan Lice

KRUH OD SRCA

Priča objavljena u časopisu Prvi izbor rujan / listopad 2019.

  Otkad se Lovorka sjeća, njezina je baka za Dan kruha pekla osobit kruh: veliki kruh u obliku srca.  Redovito ga je pekla i dok je Lovorka išla u jaslice, pa u vrtić, a i sada kada već ide u školu. Lovorka je bila jako ponosna na bakin kruh. Zvala ga je „kruh od srca“. Kad je učiteljica najavila da će sljedećeg dana biti proslava Dana kruha, Lovorka je bila sigurna da  to njezina baka već sigurno zna, I uistinu, baka joj je, kao uvijek, ispekla kruh, stavila ga u lijepu košaru, ukrasila ga i omotala celofanom. Lovorka ga je ponosno unijela u razred i stavila na svoju klupu.  „Kakav si to kruh  donijela?“ – pitala su je djeca. „Kruh od srca“ – odgovorila im je sigurnim glasom. No, kad su odmotali kruh i uklonili ukrase, vidjeli su da kruh nije u obliku srca, nego u obliku Sunca. „Kakvo ti je to srce?!“ – narugao se Lovorki jedan učenik. „Između srca i Sunca nema neke velike razlike“ – rekla je učiteljica. „Što je srce čovjeku, to je Sunce svijetu.“ A kada su poslije jeli kruh koji je ispekla Lovorkina baka, svi su se učenici složili da je, kao i uvijek, izvrstan.  „Ipak je to kruh od srca“ – zaključila je učiteljica, „jer samo se od srca može ispeći tako dobar kruh.“ Svi su se s time složili. I Lovorka je, kao i uvijek, bila sretna. 


[OPŠIRNIJE]Informacijski program knjižnice za listopad 2020.
Marina Grugan / datum: 2. 10. 2020. 16:49
Informacijski program knjižnice za listopad 2020. dostupan je u prilogu.
 
 

[OPŠIRNIJE]Sat korelacije lektire i knjižnice
Marina Grugan / datum: 25. 9. 2020. 10:44

Prema programu knjižnice za rujan održan je sat lektire „Crvenkapica“ braće Grimm u 1.b razredu. U uvodnom dijelu sata učenici su upoznali lektiru za 1. razred: Grimmove bajke, priču „Pale sam na svijetu“, „Male priče o velikim slovima“, „Kako se gleda abeceda“,  „Hrabrica“, „Leteći glasovir“, „Tri medvjeda i gitara“,  „Kako sanjaju stvari“ i „Plesna haljina žutog maslačka“. U razgovoru o braći Grimm naveli su njihove najljepše bajke, kao „Snjeguljica“, „Pepeljuga“, „Crvenkapica“, „Trnoružica“, „Ivica i Marica“, „Vuk i sedam kozlića“ i „Tri praščića“. Nakon čitanja bajke „Crvenkapica“ i emocionalne stanke učenici su izrazili svoj doživljaj priče. Iznijeli su da je Crvenkapica bila neoprezna kad je skrenula na proplanak uz puteljak brati cvijeće i rekla vuku gdje je bakina kuća. Zaključili su pouku bajke po kojoj ne treba razgovarati s nepoznatima. U završnom dijelu sata učenici su po skupinama na kolaž papiru od pomiješanih  slova složili ime Crvenkapica, rješavali nastavne listiće spajanjem pojmova i dijelova rečenice koji se odnose na događaje u priči. Naposljetku su crtali likove iz priče.

Nada Slišković


[OPŠIRNIJE]Informacijski program knjižnice za rujan 2020.
Marina Grugan / datum: 10. 9. 2020. 09:38
 

Informacijski program knjižnice za rujan 2020. dostupan je u prilogu.


[OPŠIRNIJE]Lektira u školskoj godini 2020./2021.
Marina Grugan / datum: 10. 9. 2020. 09:29

U prilogu su dostupni popisi lektira u školskoj godini 2020./2021. za niže i više razrede.


[OPŠIRNIJE]Prezentacija - Mora i oceani
Marina Grugan / datum: 25. 6. 2020. 09:23

Prezentacija je dostupna OVDJE.


[OPŠIRNIJE]Prezentacija - Plitvička jezera
Marina Grugan / datum: 5. 6. 2020. 08:50

Prezentacija je dostupna OVDJE.


[OPŠIRNIJE]Prijedlog kriterija za izradu e - lektire
Marina Grugan / datum: 20. 5. 2020. 15:47

Prezentacija je dostupna OVDJE.


[OPŠIRNIJE]Zagreb, Zagreb!
Marina Grugan / datum: 12. 5. 2020. 11:56

Ovdje su dostupne prezentacije Zagreb, glavni grad Hrvatske i Zagreb kao književna tema.


[OPŠIRNIJE]Informacijski program knjižnice 5./2020.
Marina Grugan / datum: 7. 5. 2020. 21:26
Informacijski program knjižnice dostupan je OVDJE.

[OPŠIRNIJE]Prezentacija - Homer - Ilijada i Odiseja
Marina Grugan / datum: 29. 4. 2020. 09:44

Prezentacija je dostupna OVDJE.


[OPŠIRNIJE]Prezentacija - Referentna zbirka 4. razred
Marina Grugan / datum: 29. 4. 2020. 09:43

Prezentacija je dostupna OVDJE.


[OPŠIRNIJE]Prezentacija - Lopud
Marina Grugan / datum: 22. 4. 2020. 23:40

Prezentacija je dostupna OVDJE.


[OPŠIRNIJE]Prezentacija - Dolomiti
Marina Grugan / datum: 20. 4. 2020. 18:05

Prezentacija je dostupna OVDJE.


[OPŠIRNIJE]Prezentacija - Rovinj
Marina Grugan / datum: 20. 4. 2020. 09:24

Prezentacija je dostupna OVDJE.


[OPŠIRNIJE]Prezentacija - Razvoj pismenosti od pisanih spomenika do elektroničke knjige
Marina Grugan / datum: 16. 4. 2020. 08:57

Prezentacija je dostupna OVDJE.


[OPŠIRNIJE]Prezentacija - Put od autora do čitatelja
Marina Grugan / datum: 14. 4. 2020. 10:40

Prezentacija je dostupna OVDJE.


[OPŠIRNIJE]Prezentacija - Sicilija
Marina Grugan / datum: 14. 4. 2020. 10:39

Prezentacija je dostupna OVDJE.


[OPŠIRNIJE]Priča iz časopisa "Mak" o Uskrsu
Marina Grugan / datum: 6. 4. 2020. 09:37

Priča autorice Sonje Tomić dostupna je OVDJE.


[OPŠIRNIJE]Dobriša Cesarić
Marina Grugan / datum: 2. 4. 2020. 17:11

Prezentacija je dostupna OVDJE.


[OPŠIRNIJE]Priče Ivane Brlić - Mažuranić
Marina Grugan / datum: 1. 4. 2020. 11:58

Prezentacija je dostupna OVDJE.


[OPŠIRNIJE]Prošlost i sadašnjost zelinskog kraja (PID - 3. razredi)
Marina Grugan / datum: 28. 3. 2020. 18:59

Prezentacija je dostupna u prilogu.


[OPŠIRNIJE]Popis Carnet e-lektire za više razrede
Marina Grugan / datum: 27. 3. 2020. 18:27

Dokument je dostupan OVDJE.


[OPŠIRNIJE]Istraživanje informacija na internetu
Marina Grugan / datum: 27. 3. 2020. 18:24

Prezentacija je dostupna OVDJE.


[OPŠIRNIJE]Prezentacije kao pomoć lektiri
Marina Grugan / datum: 23. 3. 2020. 18:19

prezentacija Anto Gardaš

prezentacija Oscar Wilde


[OPŠIRNIJE]PowerPoint prezentacija - Dragutin Tadijanović
Marina Grugan / datum: 10. 2. 2020. 08:20

Prezentacija je dostupna u prilogu.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju