preskoči na sadržaj
Novosti

Prošlost Zeline

U srijedu, 15. ožujka, učenici 3.a i 3.b tijekom velikog odmora čitali su „Priču o Zelini“, o zelinskom zavičaju. Čitajući Priču, saznali su da grad Sveti Ivan Zelina ima zanimljivu i bogatu povijest. Prvi se put spominje 1185. u ispravi hrvatsko-ugarskog kralja Bele III. Hrvatski ban Mikac Mihaljević 16.10.1328. ispravom potvrđuje Zelini pravo „slobodnog kraljevskog trgovišta“.

Najstariji trag o životu ljudi u Svetom Ivanu Zelini su starinski predmeti - četiri cijele i tri dijela kamenih sjekira. Prvo naselje bilo je u području Orešja Donjeg, a Pogorišče je naselje kasnog brončanog doba iz 9. i 10. stoljeća prije Krista gdje su nađeni dijelovi keramike, poda i utega. Na Gracima nađene su dvije grafitne posude za taljenje metala iz starijeg željeznog doba, 7. stoljeća prije Krista. Naselje Pyrri u Kominu, poznato je iz početka 18. stoljeća, po nalazu rimskog novca. Po etimologiji, latinski naziv pirus, ima značenje kruške. U 5. stoljeću mjesto se spominje kao izvor termalnih voda. Naselje Kamenice iz 17. i 18. stoljeća bile su dio antičkog naselja.  

ZELINGRAD

Prvi puta se spominje u ispravi iz 1295. kada je tu bio kaštelan s kraljevskom posadom, a sagrađen je nakon provale Tatara. Viceban Pavao Kerečenji 1535. kupuje Zelingrad za 3500 zlatnih forinti. Ladislav Kerečenji, vlasnik Zelingrada, s kapetanom Ivanom Lackovićem sudjeluje u pobjedi nad turskom vojskom kod Svete Helene.

Početkom 20. stoljeća u Kominu, na antičkom lokalitetu Pyrri, nađen je rimski novac. Tijekom 17. stoljeća, nakon opasnosti od Turaka, zelinske se crkve uređuju u baroknom stilu (Crkva Sveta Tri kralja, Svetog Ivana Krstitelja, Svetog Nikole, Kapela Svetog Petra, Juraja i Majke Božje žalosne).

TRADICIJA ZELINSKOG PRIGORJA  

Kućanski i poljoprivredni predmeti u prošlosti su se izrađivali u domaćinstvu, kupovali su se na sajmovima od obrtnika ili u obrtničkim radionicama u Svetom Ivanu Zelini. To se izgubilo industrijalizacijom u prvoj polovini 20. stoljeća. Obilježja nematerijalne kulture Zelinskog prigorja vezana su uz crkvene blagdane, radne običaje (Vincekovo, Martinje), životne običaje poput svadbe ili rođenja djeteta te folklorno naslijeđe (pučka umjetnost u rukotvorinama – tkanje odjeće, narodnih nošnji), skladu pučke pjesme i plesa u izvornom prigorskom folkloru.
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marina Ivčin   datum: 21. 3. 2017.

Važni datumi

3.9. prvi dan nastave prvog polugodišta

21. 12. Božićna svečanost

24.12. - 11.1. zimski odmor učenika

14.1. prvi dan nastave drugog polugodišta

18.4. - 26.4. proljetni odmor učenika

30.5. Dan škole

14.6. zadnji dan nastave

 

 

Priloženi dokumenti:
Kalendar nastave 2018-2019.pdf


Satnica škole

Rasporedi zvona dostupni su u prilogu.


Raspored informacija

Raspored informacija za roditelje dostupan je u prilogu.


Školska himna

Školsku himnu napisala je učenica bivšeg 8.b razreda Monika Zmiša, a uglazbila ju je profesorica glazbene kulture Matea Petrić.

Ona nije najveća na svijetu
al' je za nas ponos na planetu.
Ona je najbolja za svoje đake
kao i učitelj što stvara prvake.

Nagrađena je za vrt najljepši
s ravnateljicom koja nam se smiješi.
Naša je škola mjesto sreće
u zimsko jutro i ljetno veče.

U vrtu Ksaver Šandor Đalski
blista nam bista,
a zastava vije se do neba
dok Đalski vječno djecu gleda.

Svih osam godina ovdje smo proveli,
svoje smo glave znanjem punili.
A kad je vrijeme odlaska
nikome nije do rastanka.


E-nasilje

Nasiljem se ne smatra samo fizički udarac, već i vrijeđanje, omaložavanje i iskorištavanje djece putem interneta. Ukoliko smatrate da ste žrtva elektroničkog nasilja ili pak poznajete takvu osobu ili situaciju, prijavite to klikom na "Crveni gumb".


TražilicaBrojač posjeta
Ispis statistike od 16. 10. 2011.

Ukupno: 378731
Danas: 31
preskoči na navigaciju