preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ksavera Šandora Đalskog Donja Zelina

Login
Satnica škole

Raspored zvona i raspored jela i polasci autobusa u školskoj godini 2020./2021.

Važni datumi

7.9. prvi dan nastave prvog polugodišta

23.12. Božićna priredba

18.1. prvi dan nastave drugog polugodišta

24.5. Dan škole

4.6. Projektni dan

        

Priloženi dokumenti:
Novi kalendar 2020-2021.png

VAŽNO!

Podsjećamo učenike na pridržavanje općih mjera zaštite (prema preporukama Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo):

• redovito perite ruke sapunom i vodom ili koristite dezinficijens na bazi alkohola,
• kada kašljete i kišete prekrijte usta i nos papirnatom maramicom i poslije ju odbacite u koš za otpad te operite ruke,
• izbjegavajte bliski kontakt s osobama koji imaju simptome infekcije dišnih putova, odnosno koji imaju najmanje jedan od sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja i kratak dah.

U prilogu su Preporuka Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo i Preporuka o postupanju u odgojno-obrazovnim ustanovama Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Priloženi dokumenti:
Preporuka.docx
Preporuka - MZO.pdf

Veliko je srce škole!

Poveznice

LiDraNo 2020.

Tražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 16. 10. 2011.

Ukupno: 549720
Ovaj mjesec: 4523
Ovaj tjedan: 241
Danas: 1
Školski dokumenti

Školski projekt zaKAJ - AKTIVNO!!!

Školske e - novine

Cintek

2020./2021.

Zakoni i pravilnici

Sandučić povjerenja

Vaša pitanja, prijedlozi, problemi.

Videodružina Ksaver

Školski jelovnik

travanj  2021.

matična i područne škole

produženi boravak

Kalendar
« Travanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Novosti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Sažetak obrazovnog teksta iz časopisa „Drvo znanja“
Autor: Marina Grugan, 16. 10. 2020.

Učenici 6.c na satu razrednog odjela u utorak, 13. listopada, pisali su sažetak obrazovnog teksta. U časopisu „Drvo znanja“ čitali su obrazovne sadržaje jer ga je kao dodatni izvor znanja i informacija u nastavi odobrilo Ministarstvo obrazovanja i znanosti. Odabrali su različite teme radeći u skupinama. Zanimljiv im je bio tekst o kukcima, primjerice osi, pandi, vješticama u srednjem vijeku i zračenju u današnje suvremeno doba. Čitajući obrazovni tekst učenici obogaćuju svoje znanje, a pišući sažetak teksta pokazuju da znaju izraziti što je bitno i to memorirati.


OSE

Na svijetu ima na desetke tisuća osa. Ose su jako spretni letači. Životni ciklus osa obuhvaća četiri stadija: jaje, ličinka, kukuljica, odrasla životinja. Odrasla osa izvlači iz cvijeta najčešće slatki nektar ili sokove koje isisava iz tijela kukaca ili paukova. Ličinke svih vrsta hrane se kukcima, gusjenicama, ličinkama kornjača, pčelama, pa čak i drugim vrstama osa. Najčešće ženke osa koje su jedinke grade gnijezdo same i ležu ličinke. U nekim skupinama gnijezdo gradi čak pet tisuća jedinki. Vrijeme parenja osa je kasna zima i rano proljeće.

Katarina Plantak, Bartol Antun Dananić i Tin Vida

 

                                                           STRŠLJENI

Stršljeni su najopasnije ose. To su mužjaci osa koji se nerijetko pojavljuju prije ženki, a svoj kratki život provode hraneći se drugim kukcima i u potrazi za ženkom s kojom bi se parili.  Na svijetu ima više od sedamdeset pet tisuća osa. One imaju dva para krila. Osa ima tri para nogu i tijelo, podijeljeno na prsa, glavu i zadak. U najosnovnijem obliku društveno ponašanje uključuje mali broj ženki koje se udružuju u izgradnji gnijezda koje gotovo nikad neće ostaviti bez nadzora. Ose žive u kolonijama od oko pet tisuća jedinki.  Svaka kolonija ima jednu ili više matica (plodne ženke).

                                                                                                                                              Maja Matkan

CRVENI ILI MALI PANDA

Crveni ili mali panda  nije ni blizu toliko poznat kao veliki panda, iako nastanjuje mnogo veće područje – od Himalaje do južne Kine. Pripada porodici rakuna. Razvili su se prije više od dvadeset milijuna godina. Osim malog pande, svi pripadnici rakuna nastanjuju Sjevernu i Južnu Ameriku.  Dužina glave i tijela crvenog pande iznosi 50-63 centimetra. Obrastao je dugom, mekom, tamnom dlakom boje hrđe. Rep im je kitnjast i dug do dvije trećine tijela, s istaknutim svjetlijim prstenima. Većina dlake na licu je svjetlija od one na tijelu, a njuška i vrhovi ušiju su bijeli. Sezona parenja vlada od siječnja do početka ožujka. Ženka se za okot priprema gradeći gnijezdo od grančica i lišća. Iako su mladunci u početku obrasli dlakom slijepi su, a oči otvaraju nakon osamnaest dana. U dobi od četiri mjeseca mladunci počinju uzimati krutu hranu.  Mužjak ni na koji način ne sudjeluje u podizanju mladunčadi.

Lea Ovčar i Mara Kavić

 

VJEŠTICE

ANTIKA – MEDITERANSKI KRUG

Predodžbe o zlom ženskom božanstvu prisutne su u mnogim starijim religijama Bliskog istoka. U Europi se prvi pit pojavila otprilike u 15. stoljeću. Mitovi o vješticama i zloćudnim čarobnicama čine najstarija vjerovanja u čovjekovoj povijesti. U suvremenoj su mitologiji najčešće prikazivane kao starije žene sa šiljastim šeširom i letećom metlom. Prema klasičnoj predodžbi vještica šteti ljudima koristeći se crnom magijom. Vjerovanje u vještice ima svoju priču, koja je u srednjovjekovnom razdoblju europske povijesti poprimila tragičan ton.

Gabriela Kliček-Mustaf i Sara Beketić

 

VRSTE ZRAČENJA

Postoji više vrsta zračenja, neka su vrlo korisna, a neka štetna. Ionizirajuće zračenje često se koristi kao radioaktivno zračenje. U zraku, pri normalnom tlaku, njihov doseg iznosi tek nekoliko centimetara, što znači da alfa-čestice relativno brzo gube svoju energiju i neutraliziraju se. Zahvaćanjem elektrona iz okoline pretvaraju se u atome helija. Danas se koriste razne metode kako bi se razotkrilo radioaktivno zračenje. Radiovalovi ili radijski valovi su veliko područje elektromagnetskih valova Zajednička im je osobina da se mogu proizvesti protokom izmjenične električne struje u napravi koja se zove antena.

Luka Katić, Lovro Zdelar i Bruno Lovriš

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju