preskoči na sadržaj
Novosti

Izlet osmaša u Istru

   U petak 2. lipnja 2017. u 7 sati ujutro krenuli smo na jednodnevni izlet u Istru. Već na samom početku puta imali smo problema. Stali smo malo poslije Lučkog jer se dogodio kvar na autobusu pa smo morali pola sata čekati da dođe drugi.

   Srećom, poslije je sve bilo u redu. Uputili smo se prema Roču, malom istarskom mjestu u kojem je živio Juri Žakan, glagoljaški svećenik koji je najavio tiskanje prve hrvatske knjige Misala po zakonu rimskoga dvora 1483. godine. Po njemu je nazvana smotra koja se održava svake godine u tom mjestu za učenike osnovnih škola u svrhu učenja i očuvanja glagoljice – Mala glagoljska akademija „Juri Žakan“. Slikali smo se uz Jurjevu bistu, prošetali mjestom te obnovili svoje znanje o povijesti hrvatskoga jezika. Najbolje znanje pokazali su učenici 8. n (kako se samo toga sjećaju!).

   Nastavili smo put prema Motovunu, povijesnom gradiću koji je zadržao svoj srednjovjekovni izgled. Pješačili smo od podnožja brda do vrha gdje se nalazi najstariji dio grada okružen zidinama. U gradu se baš održavao Festival Veli Jože, manifestacija nazvana po divu iz priče Vladimira Nazora. Gledali smo borbu vitezova, izložbu starih zanata i oružja te prošetali zidinama. Zatim smo se spustili u podnožje brežuljka te nastavili put.

   Oko 14 sati stigli smo u Poreč gdje nas je čekala „vodičica“ koja nas je provela starom gradskom jezgrom i pokazala nam Eufrazijevu baziliku, jedan od najljepših sačuvanih spomenika rane bizantske umjetnosti na Sredozemlju. Izgrađena je u 6. st. u vrijeme biskupa Eufrazija. UNESCO ju je 1997. proglasio svjetskom kulturnom baštinom. Tu smo vidjeli krstionicu koja svjedoči o pokrštavanju Hrvata te smo se popeli na zvonik crkve.  

   Nakon razgledavanja crkve dobili smo slobodno vrijeme koje smo iskoristili za ručak, kupanje, šetnju i druženje. Neki od učenika nisu ponijeli kupaće kostime, no kada su shvatili kako je more toplo, snašli su se i ipak se okupali. Oko 18,30 krenuli smo natrag za Donju Zelinu kamo smo stigli oko 22,30.

   Ovaj nam se izlet jako svidio, a najviše smo se zabavili  u busu i na kupanju. Tijekom vožnje slušali smo glazbu, pjevali, kartali se i šalili. Vrijeme nam je brzo prošlo, voljeli bismo da je izlet trajao duže.

fotoglaerija

Marko Bedenic, 8. b
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marina Grugan   datum: 8. 6. 2017.

Važni datumi

29.3.2018. -  6. 4.2018. PROLJETNI ODMOR UČENIKA

30.4.2018. Prvosvibanjske sportske igre
1.5.2018. Praznik rada
30.5.2018. Dan škole
31.5.2018. Tijelovo
1.6.2018. Dan izvrsnosti

 

 

 

Priloženi dokumenti:
Kalendar 2017-18.pdf


Satnica škole

Rasporedi zvona dostupni su u prilogu.


Raspored informacija

Raspored informacija za roditelje dostupan je u prilogu.


Školska himna

Školsku himnu napisala je učenica bivšeg 8.b razreda Monika Zmiša, a uglazbila ju je profesorica glazbene kulture Matea Petrić.

Ona nije najveća na svijetu
al' je za nas ponos na planetu.
Ona je najbolja za svoje đake
kao i učitelj što stvara prvake.

Nagrađena je za vrt najljepši
s ravnateljicom koja nam se smiješi.
Naša je škola mjesto sreće
u zimsko jutro i ljetno veče.

U vrtu Ksaver Šandor Đalski
blista nam bista,
a zastava vije se do neba
dok Đalski vječno djecu gleda.

Svih osam godina ovdje smo proveli,
svoje smo glave znanjem punili.
A kad je vrijeme odlaska
nikome nije do rastanka.


E-nasilje

Nasiljem se ne smatra samo fizički udarac, već i vrijeđanje, omaložavanje i iskorištavanje djece putem interneta. Ukoliko smatrate da ste žrtva elektroničkog nasilja ili pak poznajete takvu osobu ili situaciju, prijavite to klikom na "Crveni gumb".


Tražilica

Brojač posjeta
Ispis statistike od 16. 10. 2011.

Ukupno: 349822
Danas: 40
preskoči na navigaciju